Mistä saisin apua elämänsuunnan löytämiseen, mistä saisin ilon takaisin elämään, mistä voisin pyytää apua toteuttaa muutos elämässäni? Jos haluan saada apua ihan peruselämän hallintaan ja onnellisuuden etsintään, pitääkö minun silloin etsiä life coach vai health coach vai kääntyä psykologin tai tunneterapeutin puoleen? Tämä epätietoisuus on aivan ymmärrettävää, sillä netti on pullollaan erilaisia valmentajia ja terapeutteja. Tässä artikkelissa avaan mitä on coaching on ja miten se saattaisi olla sinulle hyödyksi.

Miten life coach, business coach ja health coach eroavat toisistaan?

Coachingin voidaan jakaa eri coaching tyyppeihin riippuen siitä mihin keskitytään.

Kolme coachingin yleisintä tyyppiä ovat:

  1. life coach, keskittyy yksilön tavoitteisiin
  2. business coach, keskittyy liiketoiminnan tavoitteisiin
  3. health coach, keskittyy kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja tapojen muutoksiin

Mitä muita nimikkeitä löytyy coachingille

Joskus coachingista voidaaan käyttää muitakin nimikkeitä kuten esimerkiksi elämäntaidonvalmentaja, muutosvalmentaja, ratkaisukeskeinen valmentaja, elämäntapavalmentaja, elämäntaidon valmentaja, muutosvalmennus ja hyvinvointivalmentaja.

Kuten huomaat, erilaisia nimikkeitä on paljon, joten tarkistathan aina palveluntarjoajalta, mitä sisältöä nimikkeen takana oikeasti on.

Mitä on coaching ja erityisesti health coaching

Coaching on prosessi, jossa coach eli valmentaja auttaa sinua avoimien kysymysten avulla tarkastelemaan omaa itseäsi ja elämääsi. Valmiiden vastausten sijaan hyvä coach auttaa peilaamalla ja oivalluttamalla sinua löytämään vastaukset itsestäsi. Coach vastaa prosessin etenemisestä ja sinä tuot siihen sisällön.

Health Coach on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja pysyvän elämäntapamuutoksen rinnalla kulkija.

Siinä missä esimerkiksi terapiassa pääpainopiste on menneisyyden traumojen käsittelemisessä tai työnohjauksessa nykytilan tarkastamisessa, health coach tuo huomioon mahdollisuuksiin sekä konkreettisten askelien ottamiseen kohti toivottua tulevaisuutta.

Health coach tähtää pysyviin muutoksiin

Oletko joskus aloittanut syömään terveellisesti tai startannut uuden liikuntaharrastuksen tms. – jaksanut pari viikkoa tahdonvoimalla (kunnes arki ja elämä ”tulee väliin”) ja sitten palannut turhautuneena vanhaan?
Et ole ainut.

Kaikki meistä tietävät, että syömällä enemmän kasviksia, nukkumalla hyvin ja liikkumalla säännöllisesti, olosta tule energisempi ja terveempi. Jos pelkkä tieto riittäisi, kaikki tekisivät näin. Kyse ei ole siitä, mitä sinä tiedät, vaan kuinka viet tiedon käytäntöön.

Kun haluat saada aikaan PYSYVIÄ muutoksia, sinun pitää oivaltaa, miksi toimit kuten toimit – miten esimerkiksi tunnelukot, vanhat haitalliset käyttäytymismallit ja tavat ohjaavat jokapäiväisiä valintoja, kuinka voit purkaa ne ja tehdä tilaa uudelle hyvinvoivalle tavalle elää. Pitkäaikaiset pysyvät muutokset ovatkin avain tasapainoon ja hyvään oloon.

Valmennuksen teemat nousevat sinusta itsestäsi – health coach auttaa sinua muutoksen toteuttamisessa

Sinun elämäntilanteesta ja tarpeista riippuu, mikä hyvinvointiisi vaikuttava osa-alue on health coach – valmennuksessa tarkastelussa ja mihin toivot muutosta parempaan.

Teemana voi olla esimerkiksi ruokapäiväkirjan analysointia, tunnelukot ja niiden purku, ihmissuhteet, palautuminen, liikunta, merkityksellisyyden kaipuu, stressinhallinta tai jotain aivan muuta sinulle tärkeää.

Health Coaching ei ole terapiaa, ravintoneuvontaa tai pelkkiä treeniohjelmia. Tämä ei ole itsesi survomista jonkun toisen asettamiin muotteihin.

Coachingissa kaikkea ei lähdetä muuttamaan kerralla, vaan onnistumisia haetaan pienin askeliin. Coaching prosessi auttaa sinua katsomaan pintaa syvemmälle ja toteuttamaan hyvinvoinnin kokonaisvaltaisen muutoksen (ilman että sinusta tuntuu, että joudut väkisin puristamaan asian eteen).

Health coahching prosessina

Health coahcing on aina yksilöllinen prosessi, joka pohjautuu sinulle merkityksellisiin kohtiin elämässä. Polku toivottuun tulokseen räätälöidään yhdessä kanssasi.

Onnistuneen coaching-prosessin edellytyksenä ei ole pelkästään valmentajan ammattitaito tai sinun sitoutuminen prosessiin, vaan iso merkitys on myös hyvällä henkilökemialla ja luottamuksella coachin ja valmennettavan välillä. Siksi tarjoan maksuttoman konsultaatio-session ennen varsinaisen asiakassopimuksen tekemistä. Näin pystymme varmistamaan, että minä voin varmasti auttaa sinua ja sinä pääset tutustumaan minuun ihmisenä sekä tyyliini coachata. Tämän jälkeen varmasti tiedämme molemmat, olemmeko sopiva pari pidempään yhteistyöhön.

”Kun haluat tehdä muutoksesta pysyvän tavan, älä aloita sitä yksin” – Robin Sharma

Robin Sharma on sanonut, että kun haluat tehdä muutoksesta pysyvän tavan, älä aloita sitä yksin. Coaching prosessissa saat valmentajan tuen ja kannustuksen myös silloin kun motivaatiosi joskus horjuu ja kaipaat eteenpäin vievää tukea kaikista eniten.
Näin saat pysyviä tuloksia Mikäli haluat tarkastella elämääsi eri näkökulmista, muuttaa asioita, jotka eivät enää palvele sinua, fokusoida omia ajatuksia ja kirkasta polkusi kohti hyvää oloa ja valoisaa itseäsi, ota rohkeasti yhteyttä.

Yhteyden ottaminen on ensimmäinen askel kohti muutosta. Ensimmäinen askel on yleensä se kaikkein haastavin askel. Siinä kohdassa muutoksen ajattelemisesta tulee konkreettista. Muutos saa jännittää (Tai jopa vähän pelottaa), se on lupaus itsellesi siitä, että jotain uutta ja ihanaa on tulossa. Uskon nimittäin siihen, että maailmasta tulee parempi paikka kaikille, kun jokainen meistä on yksilönä elinvoimainen, iloinen, energinen ja onnellinen.

Coaching kokemuksia asiakkailtani:

”Tämä health coaching -kokemus oli juuri sitä mitä kaipasin. Sain paljon eväitä oman hyvinvoinnin edistämiseen, omannäköisen elämän luomiseen ja itseni henkiseen kehittämiseen. Kaie loi lämpimän ja turvallisen tunnelman, jonka hellässä huomassa oli helppo tarttua moniin kipeisiinkin asioihin, käsitellä ne ja lopulta vapautua niiden muodostamista rajoitteista. Ihana kokemus, suosittelen lämpimästi!”
– Paulariina

”Kaie on lempeä ja lämmin coach, jolla on rautainen asiantuntemus erityisesti ravitsemukseen ja palautumiseen liittyvissä asioissa. Kaie on auttanut minua näkemään aina tilanteen valoisan puolen, riippumatta siitä kuinka asiat juuri nyt on. Coaching tapaamisten jälkeen olo on aina ollut kevyempi kuin tapaamiseen tullessa. Aina on toivoa.”
– Laura

”Sinusta coachina haluaisin sanoa, että olit helposti lähestyttävä, lämmin, luottamusta herättävä ja puolueeton toinen osapuoli tässä coaching prosessissa. virittelit ja ohjailit hyviä keskusteluja, teit hyviä kysymysten asetteluja jotka sai nimenomaan minut pohtimaan minua itseäni, minun asioita, ajatuksia ja tunteita, käytösmalleja ja se laittoi paljon ajatuksia ja
tunteita liikkeelle myös sessioiden välillä, mikä etenkin oli minusta ja minulle itselleni antoisaa! Kiito paljon ja ihanaa kevättä!”
– Anu

Ota yhteyttä ja jutellaan tarkemmin, millaista tukea sinä kaipaat omalle matkallesi.