Hyvinvointiin ei vaikuta pelkästään se mitä sä syöt tai paljonko sä liikut. Kukaan meistä ei ole pelkkä ruokaa, treeniä tai unta. Hyvinvointi koostuu monista (kymmenistä) eri palasista. Mitä kaikkea kuuluu sinun hyvinvointiisi? Mikä elämän osa-alue kaipaa huomiotasi kaikista eniten?

Mitä on hyvinvointi?

Hyvinvointi on käsitteenä hyvin laaja ja voi jollekin toiselle tarkoittaa jotain aivan muuta kuin mitä sinulle. Pysähdy hetkeksi miettimään (ja kirjaamaan ylös) oma määritelmäsi hyvinvoinnille. Mitä hyvinvointi on sinulle? Onko joku muu sana joka resonoi sinulle paremmin?

Voit esimerkiksi pohtia myös, mitä elinvoimaisuus tai elinvointi on, jos se luo itsellesi selkeämmän mielikuvaan. Sen jälkeen sinun on helpompi havahtua, mitä asioita kuuluu sinun hyvinvointiin.

Minulle se on kokonaisuus siitä, miten elän elämäni, millaiset energiatasoni ovat, kuinka hyväksytyksi koen itseni just sellaisena kuin olen, mitä ajattelen ja miltä minusta tuntuu, miten suhtaudun elämäni eri käänteisiin ja kuinka paljon merkityksellisyyttä koen.

Hyvinvointi on jatkuvia valintoja ja arvojen mukaisia tekoja.

Ei riitä, että kerran lähdet ajoissa nukkumaan tai valitset ravitsevan kasvisruuan hampurilaisen sijaan. Ei riitä vaikka kerran vuodessa pidät mikrotaukoja keskellä työpäivää jos loput vuodesta paahdat ylitöitä tauoitta.

Ymmärrät varmasti mitä tarkoitan? Hyvinvointi koostuu useista toistuvista valinnoista ja päivittäisistä arvojenmukaisista teoista. Se on itsesi ja omien tarpeiden huomioimista kaikilla elämän eri osa-alueilla.

Mistä asioista hyvinvointiin kuuluu?

Kokonaisuuteen vaikuttaa useat elämän osa-alueet. Itselleni tärkeitä ovat mm terveys, ihmissuhteet, palautuminen, ravinto, työ, raha, fyysinen aktiivisuus, merkityksellisyyden kokemus ja koti.

Hyvinvointiin kuuluu myös:

  • koulutus
  • ura
  • luovuus
  • uni
  • ilo
  • koti ja ympäristö
  • harrastukset
  • henkinen hyvinvointi

Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Vaikka yksi osa-alue olisi kuinka hyvällä mallilla, mutta muut epätasapainossa, niin ymmärrät varmaan, että silloin tuskin voit hyvin. Kuten monessa muussakin asiassa, niin tässäkin – kokonaisuus on se mikä ratkaisee.

Pysähdy miettimään, mitä sinun hyvinvointiin kuuluu? Mitkä näistä elämän osa-alueista vaikuttavat hyvinvointiisi kaikista eniten? Entä puuttuuko listalta jotain sulle olennaista?

Mistä sitten tiedät, mikä elämän osa-alue kaipaa huomiotasi kaikista eniten?

Lataa tästä linkistä helppo harjoitus ja löydä vastaus muutamassa minuutissa.

Tämä auttaa sinua näkemään hyvinvointisi kokonaisuutena ja sinun on helpompi hahmottaa, mitä asioita hyvinvointiin kuuluu.