
Esivaihdevuodet ja estrogeeni – tästä on kyse:
Alhainen estrogeeni ja sen merkittävät vaikutukset voivat yllättää 35-45 vuotiaat naiset, sillä vaihdevuodet mielletään huomattavasti vanhempien naisten ”ongelmaksi” eikä työikäinen (usein ruuhkavuosia elävä) nainen ehdi tai osaa kiireen keskellä huomata esivaihdevuosista johtuvia alhaisen estrogeeni oireita.
Kuitenkin jokapäiväinen ilmapiiri, johon kuuluvat mielialan vaihtelut, unihäiriöt tai jopa ihon muutokset, voivat kaikki liittyä alhaiseen estrogeeniin.
Oireiden varhainen havainnointi ja tunnistaminen auttaa löytämään oikeat apukeinot ja parantamaan elämänlaatua. Siksi kerron tässä artikkelissa alhaisen estogeenin yllättävät oireet, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Älä anna näiden häiritsevien oireiden jäädä huomiotta – opi tunnistamaan kehon viestit ja ota ensiaskeleet kohti parempaa hyvinvointia.
Mikä on estrogeeni ja mitä se tekee?

Estrogeenit ovat yhdet tärkeimmät naishormoneja, jotka pitävät yllä naisen keholle tyypillisiä ominaisuuksia ja toimintoja. vaikka puhutaan naishormoneista, niitä esiintyy myös miehillä. Estrogeenit syntyvät
munasarjoissa sekä rasvakudoksessa ja raskauden aikana istukassa. Se on oleellinen paitsi naisten lisääntymisterveydelle myös yleiselle hyvinvoinnille.
On hyvä ymmärtää, että estrogeeni sanana on myös yleisnimitys kaikille kolmelle luonnolliselle estrogeeni tyypille (kts. kuva). Lisäksi estrogeeni sanana käytetään usein myös hormonikorvaus hoidoissa hyödynnettäville synteettisille estrogeeni valmisteille.
Estrogeeni vaikuttaa muun muassa kuukautiskierron säätelyyn, luuston terveyteen ja ihon hyvinvointiin. Lisäksi se on keskeinen tekijä naisen seksuaalisessa halukkuudessa.
Tämän hormonin merkitys ulottuu kuitenkin paljon laajemmalle kuin pelkästään lisääntymiseen liittyviin toimintoihin. Se toimii myös aivojen, sydän- ja verisuonijärjestelmän sekä immuunijärjestelmän tukena. Estrogeenilla on rooli mielialan säätelyssä, ja se voi vaikuttaa esimerkiksi mielenterveyteen ja kognitiivisiin toimintoihin. Kun estrogeenitasot laskevat, useimmiten se johtaa monenlaisiin oireisiin ja terveyshaasteisiin. Vaikka estrogeenin lasku on
luonnollinen osa naisen elinkaaren tietyssä vaiheessa, se voi tapahtua myös muista syistä.
Alhaisen estrogeenin syyt
On useita syitä, miksi estrogeenitasot voivat laskea. Yleisin syy munasarjojen ikääntyminen, jolloin estrogeenituotanto vähenee luonnollisesti. Tämä elämänvaihe on naiselle väistämätön, mutta sen tuomat oireet voivat vaihdella yksilöittäin suuresti. Esivaihdevuosi iässä (eli noin 35-50 vuotiaana) estrogeenitasot saattavat heilahdella reilustikin ja näin olleen välillä nainen voi kärsiä vuorotellen liian korkeasta sekä liian alhaisesta estrogeenista.
Muita syitä alhaiseen estrogeeniin voivat olla tietyt sairaudet ja lääketieteelliset toimenpiteet. Esimerkiksi munasarjojen poistoleikkaus tai sädehoito vaikuttaa estrogeenitasapainoon. Myös
autoimmuunisairaudet, kuten Addisonin tauti, voivat häiritä hormonitasapainoa. Joillakin naisilla voi olla geneettisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat estrogeenitasoihin.
Elämäntapatekijät, kuten äärimmäinen laihduttaminen, tupakointi, runsas alkoholin käyttö, kova fyysinen rasitus ja stressi, voivat myös johtaa estrogeenin vähenemiseen. Alhainen kehon rasvaprosentti voi estää hormonien normaalia tuotantoa, ja pitkäaikainen stressi voi vaikuttaa aivolisäkkeen toimintaan, joka säätelee hormonituotantoa. Siksi terveellisillä elämäntavoilla on tärkeä rooli hormonitasapainon kannalta.
Yllättävät oireet, jotka viittaavat alhaiseen estrogeeniin
Alhaisen estrogeenin oireet voivat olla moninaisia ja joskus yllättäviä. Alla on lueteltu satunaisessa järjestyksessä muutamia oireita, joita aina ei välttämättä heti osata yhdistää liian matalaan estrogeenitasoon.

Yksi yleisimmistä, mutta usein huomiotta jäävä oire on väsymys. Tämä ei ole pelkästään fyysistä uupumusta, vaan myös henkistä ja emotionaalista väsymystä, joka voi vaikuttaa elämänlaatuun merkittävästi.
Toinen estrogeenin puutteeseen viittaava oire on aamuyöstä heräily. Varsinkin, jos heräät klo 5 aikaan, etkä saa enää unta, syynä voi olla liian alhainen estrogeeni.
Kolmas yllättävä oire on nivelkipu ja jäykkyys. Moni ei heti yhdistä
nivelvaivoja hormonitasoihin, mutta estrogeeni vaikuttaa myös nivelten ja lihasten terveyteen. Tämä oire voi ilmetä erityisesti vaihdevuosien aikana, mutta se voi esiintyä myös nuoremmilla naisilla, varsinkin esivaihdevuosi ikäisillä, joilla hormonitasot vaihtelevat paljonkin kierron eri vaiheissa.
Neljäs oire on hiustenlähtö ja ohentuminen. Estrogeeni vaikuttaa hiusten kasvuun, ja sen puute voi johtaa hiusten ohenemiseen ja lisääntyneeseen hiustenlähtöön. Tämä voi olla erityisen stressaavaa, ja moni nainen ei tiedä, että se voi liittyä hormonitasoihin. Hiustenlähtö
voi olla myös merkki muista terveysongelmista, mm. kilpirauhashormonin epätasapainosta.
Viides tärkeä oire on pidentynyt kuukautiskierto. Ensimmäinen merkki munasarjojen hiipumisesta (ja sitä mukaan estrogeenin tasojen laskemisesta) on itseasiassa kuukautiskierron lyhentyminen 2-3 päivällä. Kierto alkaa lyhentymään keski-iältään 42v ikäisillä naisilla.. Naisen ikääntyessä munasarjojen toiminta jatkaa heikkenemistä ja tätä vaihetta seuraa kierron pidentyminen ja kuukautisten muuttuminen epäsäännöllisemmäksi.
Matalasta estrogeenista kärsivälle naiselle tunnetason ongelmat sekä matala mieliala saattaa olla tuttua, monille tulee helposti fiilis ”että en tunnista enää itseäni”. Muita matalan estrogeenin oireita voi olla sydämentykytys, lisääntynyt hikoilu, lisääntynyt virtsaamistarve, yöhikoilu ja kuumat aallot, limakalvojen kuivuus, kuiva iho ja hiukset sekä rasvan kertyminen vatsaan ja kylkiin.
Vaikka Suomessa menopaussin (eli aika kun kuukautiset loppuvat kokonaan) keski-ikä on 51 vuotta, on täysin normaalia, että nämä oireet alkavat (yleensä pikkuhiljaa) jo huomattavasti aikaisemmin, useimmiten neljänkympin hujakoilla ja viimeistään viidenkympin taitteessa.
Estrogeenivaje vai liian korkea estrogeenitaso?
Alhainen tai liian korkea estrogeeni vaikuttavat molemmat merkittävästi naisen oloon. Liiallinen estrogeeni voi aiheuttaa PMS oireita, pöhötystä, yliherkkyyttä, nukahtamisvaikeuksia, kuukautiskipuja, päänsärkyjä ja arkuutta rinnoissa.
Liian vähäinen estrogeeni voi aiheuttaa väsymystä, energian puutetta, muistiongelmia, keskittymisvaikeuksia sekä masennusta. Matala estrogeeni voi lisätä ylipainon riskiä, sillä painonpudotuksesta tulee estrogeenitasojen laskun myötä yhä haastavampaa.
Alhainen estrogeeni ei vaikuta vain yksittäisiin oireisiin, vaan sillä on laaja-alaisia vaikutuksia naisen kokonaisvaltaiseen terveyteen. Yksi merkittävimmistä vaikutuksista hedelmällisessä iässä oleville naisille on lisääntymisterveyteen kohdistuva riski. Estrogeenin puute voi aiheuttaa kuukautishäiriöitä, kuten epäsäännölliset kuukautiset tai niiden kokonaan loppuminen. Tämä voi tehdä raskauden suunnittelun vaikeaksi ja aiheuttaa huolta hedelmällisyydestä.
Luuston terveys on toinen alue, johon alhainen estrogeeni vaikuttaa merkittävästi. Estrogeeni auttaa ylläpitämään luun tiheyttä, ja sen väheneminen voi johtaa luukatoon eli osteoporoosiin. Tämä lisää murtumien ja muiden luustovammojen riskiä. Tilastojen mukaan jopa joka neljäs yli 50v nainen sairastaa osteoporoosia.
Sydän- ja verisuoniterveys on myös vaarassa, kun estrogeenitasot laskevat. Estrogeeni suojaa sydäntä ja verisuonia useilla tavoilla, muun muassa parantamalla verenkiertoa ja vähentämällä tulehdusta. Alhainen estrogeeni voi lisätä riskiä sydänsairauksille, kuten sepelvaltimotaudille ja korkealle verenpaineelle. Näiden riskien tiedostaminen ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden tekeminen on tärkeää terveyden ylläpitämiseksi.
Estrogeeni vaikuttaa myös muualla kehossa myös vahvasti tulehduksia hillitsevänä aineena ja siksi monet esivaihdevuosi (ja varsinkin vaihdevuosi) iässä olevat naiset ovat alttiimpia niveltulehduksille ja monille sairauksille.
Liian alhainen estrogeeni ei vaikuta ainoastaan kehon fyysisiin ominaisuuksiin ja toimintoihin, vaan myös meidän aivoterveyteen ja kognitiivisiin kykyihin. Siksi monilla esivaihdevuosi sekä vaihdevuosi ikäisillä naisilla on enemmän keskittymisvaikeuksia, muisti pätkii tai esimerkiksi uusien asioiden opettelu vie enemmän aikaa.
Hoitovaihtoehdot alhaiseen estrogeeniin
Jokainen nainen voi itse harkita ja keskustella lääkärin kanssa hormonikorvaushoidon tarpeellisuudesta ja vaihtoehdoista. Lääketieteellinen korvaushoito on välttämätöntä (mm. infarktiriskin vähentämiseksi) silloin, kun hedelmällisessä iässä olevan naisen estrogeenituotanto loppuu yhtäkkiä, esimerkiksi munasarjojen poistamisen tai muun radikaalin tapahtuman seurauksena. Muissa tapauksissa hormonitasapainoon on useimmiten mahdollista vaikuttaa luonnollisin keinoin.
Alhaisen estrogeenin määrää voi auttaa nostamaan fytoestrogeeneilla. Fytoestrogeenit ovat kasviestrogeeneja, joita löytyy muun muassa soijasta, pellavansiemenistä ja puna-apilasta. Ne voivat auttaa lievittämään oireita ja parantamaan hormonaalista tasapainoa.
Elämäntapamuutokset, kuten ruokavalion parantaminen ja oikeanlainen liikunta kierron eri vaiheissa, voivat olla riittäviä hoidoksi. Terveellinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti vihanneksia (varsinkin tummia lehtivihreitä), värikkäitä marjoja ja hedelmiä, riittävästi proteiinia ja hyviä rasvoja, tukee hormonitasapainoa.

Elämäntapamuutokset ja ruokavalio auttavat alhaisen estrogeenin oireisiin
Elämäntapamuutokset voivat olla tehokas tapa hallita alhaisen estrogeenin oireita ja parantaa yleistä hyvinvointia. Ruokavalion merkitystä ei voi korostaa liikaa. Estrogeenitasojen tukemiseksi kannattaa syödä runsaasti fytoestrogeeneja sisältäviä ruokia, kuten pellavansiemeniä, granaattiomenaa, puolukkaa ja tattaria. Näiden lisäksi kasvikset ja kuidut ovat tärkeitä osia tasapainoista ruokavaliota.
Proteiinin saanti on myös tärkeää, sillä proteiinit tukevat hormonituotantoa. Hyviä proteiininlähteitä ovat esimerkiksi luomu kananmunat, pähkinät, pavut ja linssit. Rasvahapot, kuten omega-3-rasvahapot, ovat hyödyllisiä hormonitasapainolle. Näitä löytyy runsaasti rasvaisista kaloista, kuten lohesta, sekä pähkinöistä ja siemenistä.
Liikunta on toinen avaintekijä elämäntapamuutoksissa. Liikunta parantaa myös mielialaa ja vähentää stressiä, mikä voi auttaa pitämään hormonitasot tasapainossa. On tärkeää valita liikuntamuotoja, joista nauttii, jotta niistä tulee säännöllinen osa arkea.
Hormonien tasoittaminen kannattaa itseasiassa aloittaa kortisolin ja insuliinin tasapainottamisesta, sillä ne dominoivat kaikkia muita hormoneja. Siksi stressin hallinnalla ja hermoston rauhoittamisella on alhaisesta estrogeenista kärsivillä suuri merkitys. Samoin säännöllinen ruokarytmi, maksan tukeminen ja ravinnon alkalisuus ovat hormonitasapainon kannalta tärkeitä.
Kiertotietoinen elämäntapa auttaa tasoittamaan hormonivaihteluja ja parantaa naisen elämänlaatua. Hormonien tasapainotuksen kannalta hyvää sijoittaa raskas liikunta ja suoritukset alkukiertoon ja suosimaan loppukierrosta kevyempiä lajeja kuten metsäkävelyä tai rauhallista joogaa. Opi ratkomaan hankalia asioita ovulaation aikaan ja pyri rauhoittamaan elämä loppukiertoa kohti. Kun ymmärrät, mitä kannattaa syödä kuukautiskierron kussakin vaiheessa, olosi pysyy tasapainoisempana ja vireystila parempana läpi koko kierron.
Yhteenveto ja asiantuntijan suositukset
Alhaisen estrogeenin aiheuttamat oireet ja terveyshaasteet ovat yksilöllisiä, mutta voivat kuitenkin vaikuttaa merkittävästi 35-55 vuotiaiden naisten elämänlaatuun. Oireet voivat olla yllättäviä ja moninaisia, ja niiden tunnistaminen on ensimmäinen askel kohti parempaa hyvinvointia. Estrogeenin merkitys naisten terveydelle on kiistaton, ja sen tasapainon ylläpitäminen on tärkeää.
Yhdyn monien asiantuntijoiden suositukseen siitä, että jokaisen naisen kannattaa huomioida oma kehonsa ja sen viestit. Oireiden kanssa ei kannata jäädä yksi. Health coaching on tehokas menetelmä, joka voi auttaa lievittämään stressiä, käsittelemään mielialan vaihteluita ja löytämään juuri sinulle oikean tavan syödä, niin että olosi on tasapainoinen ja elämänlaatu paranee.
Lopuksi on hyvä muistaa, että hormonitasapainon ylläpitäminen on jatkuva prosessi, joka vaatii huomiota ja huolenpitoa. Itsensä hyväksyminen, arvostaminen ja riittävyyden tunne auttavat tekemään itsesi kannalta parempia valintoja, jotta sinun on helpompi sanoa joka päivä kyllä itsellesi.
Terveelliset elämäntavat, säännöllinen liikunta ja tasapainoinen ruokavalio auttavat tukemaan hormonitasapainoa ja parantamaan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Älä epäröi hakea apua ja tukea, jos huomaat muutoksia kehossasi – hyvinvointisi on sen arvoinen.

Jos haluat hoitaa matalan estrogeenin oireita (ja vielä tärkeämpi, myös juurisyitä) luonnonmukaisesti ja lempeästi, nämä valmennukset ovat sinulle:
- Syklisen naisen ruokavalio ja lempeä detox – Syö itsesi hehkuvaksi (verkkokurssi)
- Lievitä stressiä ja palaudu – Lempeämpi rentoutuspolkusi (verkkokurssi)
- Puhdistuskuuri – Kehon ja mielen kokonaisvaltainen detox (verkkokurssi)
- Tunnista esivaihdevuosioireet ja hoida luonnollisin keinoin health coaching avulla (yksilövalmennus)
Viitteet:
Tuuri, A-M., Menologeja -Tutkimusmatka esivaihdevuosiin (WSOY, 2025)
Tavi, V., Vaihdevuodet luonnollisesti (Docendo, 2023)
Aaltonen, K., Hakonen, K. Valoa Lautasella. Parane puhtaalla ravinnolla. (Viisas Elämä, 2022)
Piippo, S., Rakkauden rohdot (Minerva, 2019)
Olipa loistavasti ja selkeästi kerrottu hyvin tärkeästä ja merkityksellistä vaiheesta Naisen elämässä.
Sai ajatuksia liikkeelle,sekä inspiraatiota kohdella omaa kehoa tietoisemmin ja ymmärryksellä.
Kiitos Kaie.
Kivaa kuulla, että artikkeli herätti ajatuksia.♥
Kun jokainen meistä tiedostaa, että esivaihdevuodet ja vaihdevuodet eivät ole mikään mörkö, vaan täysin normaali ja luonnollinen vaihe naisen elämässä (yhtälailla kuin murrosikä tai hedelmällinen ikä), myös siihen liittyvä turha häpeä ja tuska helpottuu. Onneksi on todella paljon keinoja, joilla voimme vaikuttaa omaan oloon ja terveyteen. Ja loppupelissä ne ovat helpommin toteutettavissa, kuin ensin kuvittelemme. ♥